Diyarbakır Sanat Merkezi
WILLIAM SAROYAN YÜZ YAŞINDA
7 Şubat - 10 Mart 2009
Fotoğraflar: Ara Güler, Bedros Zobyan, Boğos Boğosyan, Fikret Otyam / Metinler: Karin Karakaşlı, Rober Koptaş / Sergi Tasarımı: Mehmet Sinan Niyazioğlu / Metin Okuma: Eraslan Sağlam / Müzik Düzenleme: Ayda Erbal / Konuşmacı: Rober Koptaş

Diyarbakır Sanat Merkezi, yüzüncü doğum yıldönümü UNESCO takvimine de alınan yazar William Saroyan’ı anmak için hazırlanan Fresno-Bitlis-Yerevan, Neresi Sıla Neresi Gurbet sergisine ev sahipliği yaptı. 7 Şubat-10 Mart 2009 tarihleri arasında ziyarete açılan sergi, yazarın Fresno’daki gençlik yıllarını, Anadolu ve Ermenistan seyahatlerini belgeyelen fotoğraflarla, eserlerinden yapılan çeşitli alıntıların bir araya gelmesiyle oluştu. Köklerini keşfetmek için yola düşen, hep gülen yüzüyle hatırlanan ama daima karanlık ve erişilmez bir yanı olan William Saroyan’ı anlamaya dair bir çabanın ürünü olan sergi üç temel izlek üzerine oturuyordu: Saroyan’ın doğduğu yer olan Fresno, ailesinin memleketi olan ve hayatı boyunca bağlılık duyduğu Bitlis ve kendi sözleriyle “Bitlis’e yakın olabilmek için” dört kez ziyaret ettiği Yerevan. Saroyan’ın bu üç kentle olan ilişkisi; kimliğini, aidiyet ve aidiyetsizliklerini bu üç kent üzerinden nasıl tanımladığı; bu ilişkinin zaman içinde nasıl biçim değiştirdiği serginin yanıt aramaya çalıştığı sorular arasında yer aldı..

Sergi bünyesinde dört önemli fotoğrafçının Saroyan’a dair tanıklıklarına da yer verildi: Ara Güler, Boğos Boğosyan ve Saroyan’a Anadolu gezisinde eşlik eden Bedros Zobyan ile Fikret Otyam. Sergide Saroyan’ın çeşitli eserlerinden yapılan alıntıların yanı sıra, Karin Karakaşlı ve Rober Koptaş’ın kaleme aldığı, “Pergelin Sabit Ucu Fresno”, “Bitlis’te Ocağım Tüter”, “Yerevan Diye Bir Ütopya” metinleri yer aldı ve Saroyan’ın kronolojik bir hayat hikâyesine de yer verildi. Sergi salonunda, Saroyan’ın İngilizce, Türkçe ve Ermenice çeşitli kitapları sergilenirken, Ayda Erbal’ın hazırladığı müzikler, Saroyan’ın ruh dünyasına kapı araladı.

Tasarımını grafik sanatçısı Mehmet Sinan Niyazioğlu’nun yaptığı sergide ayrıca tiyatro sanatçısı ve radyo programcısı Eraslan Sağlam’ın, Saroyan’ın İnsanlık Komedisi eserini okuduğu bir ses kaydı da dinlenebildi. Sergi kapsamında açılış sonrası Rober Koptaş’ın konuşmacı olarak yer aldığı “Saroyan’ın 3 Memleketi” başlığıyla bir de söyleşi gerçekleştirildi.