Mekân:
Hrant Dink Vakfı, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, TMMOB Mimarlar Odası Diyarbakır, Eğitim-Sen Diyarbakır 1 no’lu Şube, Kastal Kafe, Batman Tov Sanat Evi, Mardin Leylan Cafe Kitap
Lîs Yayınları ve Diyarbakır Sanat Merkezi’nin (DSM), ilkini 2013 yılında gerçekleştirdikleri Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’nin ikincisi 11-21 Ekim 2018 tarihlerinde düzenlendi. Goethe Enstitüsü, İsveç Başkonsolosluğu, Hollanda Başkonsolosluğu ve Fransız Kültür Merkezi tarafından Anadolu Kültür ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen Kültür için Alan projesi çerçevesinde desteklenen Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri, çok dillilik ekseninde planlanan atölyeler, söyleşiler ve okumalardan oluşan zengin bir programla okuyucularla buluştu. Berken Bereh’in onur konuğu olduğu programda Diyarbakır, çevre iller, Türkiye, Ermenistan ve Avrupa’dan değerli yazar, çevirmen ve şairler, Diyarbakır, Mardin ve Batman’da düzenlenen etkinlikler aracılığıyla okuyucularla bir araya geldi.
12 Ekim 2018 Cuma akşamı Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen açılış programı, Lîs ve DSM adına yapılan giriş sunumu ve 80.doğumyılı özel etkinliklerle kutlanan Mıgırdiç Margosyan’ın konuşmasıyla başladı. Ardından Ermenistan’da yayınlanan Kürtçenin en uzun soluklu gazetesi Rya Teze’nin yazarlarından şair Mirazê Cemal’le ilgili kısa bir belgesel izlendi ve gece, açılış gecesinin konuğu olarak Ermenistan’dan Diyarbakır’a ilk kez gelen Mirazê Cemal’in konuşmasıyla sona erdi. On gün boyunca çocuk ve gençlik edebiyatından toplumsal cinsiyete, Ermenice edebiyattan Rumcanın varlık alanına dair tartışmalara, edebiyat sinema ilişkisinden edebiyatta emek temasına, klasik divanlar arasında karşılaştırmalı okumalardan Kürtçe okumalar ve akademik çalışmalarla ilgili paylaşımlara zengin bir program edebiyat severlerle buluştu. Program, 21 Ekim Pazar akşamı Berken Bereh’in kapanış konuşması ile sona erdi.
Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri 2018 programı, Aras Yayıncılık, Diyarbakır Okuma Kulübü, Ayrıntı Yayınları, İstos Yayınları, Ewro Dergisi, Dilop Dergisi, Hîva Yayınevi, Morî Yayınevi, KurdîLit, Amed Şehir Tiyatrosu ile iş birliği içinde ve Hrant Dink Vakfı, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, TMMOB Mimarlar Odası Diyarbakır, Eğitim-Sen 1 no’lu şube, Kastal Cafe, Batman Tov Sanat Evi ve Mardin Leylan Cafe Kitap katkılarıyla gerçekleşti.
2. Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri Program Kitapçığı