Diyarbakır Sanat Merkezi
ULUSLARARASI KÜRT SİNEMASI KONFERANSI
4-13 Aralık 2009
Mekân: Avrupa Sineması, Kayapınar Belediyesi Cegerxwîn Kültür ve Sanat Merkezi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu

Diyarbakır Sanat Merkezi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ortaklığı, İsveç Konsolosluğu destekleriyle gerçekleştirilen Uluslararası Kürt Sineması Konferansı, Kürt sinemasının dünya genelinde görünürlüğünün arttığı bir dönemde canlı tartışmalar, film gösterimleri ve film okumaları çerçevesinde gerçekleşti. Dünyanın değişik yerlerinden akademisyen, yönetmen ve sinemacıların katıldığı, Kürt sinemasının incelendiği metodolojik ve tematik iki oturumda, kavramsal bir anlayışla etki uyandıran örnekler detaylı bir şekilde ele alındı. Avrupa’da düzenlenen bazı festivaller kapsamında “Kürt sineması”nı tartışmaya açan tartışma ve değerlendirmelerin yapıldığı, filmlerin gösterildiği konu hakkında, Kürt sineması tartışmalarının İstanbul’la birlikte en yoğun olarak yapıldığı ve izleyiciden en fazla ilgi gördüğü Diyarbakır’da bu türden kapsamlı bir çalışma ilk kez gerçekleşmiş oldu.

Uluslararası Kürt Sineması Konferansı

Yarım Ay Film Gösterimi ve Resepsiyon
Mekân: Avrupa Sineması
Film Günleri ve Film Okumaları: Di 6 Erdnîgariyê De 6 Fîlm/ 6 Coğrafya 6 Film
6 Coğrafya 6 Film başlığı altında 4-11 Aralık tarihleri arasında Yarım Ay (Bahman Qubadi), Min Dît (Miraz Bêzar), Herman (Hısen Hesên Elî), Küçük Özgürlük (Yüksel Yavuz), David ve Leyla (Jalal Jonroy), Sıfır Kilometre (Hîner Saleem) filmlerinin gösterimleri gerçekleştirildi. Film gösterimleri sonrasında yönetmen ve film eleştirmenlerinin katılımıyla film okumaları gerçekleştirildi.

Mekân: Avrupa Sineması, Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi
Metodolojik Oturum: Wek Pirsek Sînemaya Kurd/ Bir Soru Olarak Kürt Sineması
Bir Soru Olarak Kürt Sineması başlığı altında gerçekleştirilen ilk oturumda ülke sinemaları içerisinden koparak çok kültürlülük ve ulusaşılırlık üzerinden bir Kürt sineması yaratma çabaları ele alındı. Yönetmenlerin kendilerini hakim sinema anlayışlarından ayırdıkları noktalar ve bu ayrımların diğer coğrafyalarda üretilen Kürt filmleriyle temas noktaları üzerine konuşuldu. Bütün bu sinemasal süreç ve özelliklerin çok kültürlülük üzerinden beslenen bir Kürt sinema diline olanak verip vermediği tartışıldı. Ayrıca Kürt sineması ve sorunları sosyal, siyasal, ekonomik, kültürel boyutlarıyla ve sinema ekseninde ele alınıp değerlendirildi.

Konuşmacılar: Hîner Saleem, Hisên Hesen Elî, Hîşam Zaman, Miraz Bêzar, Mustafa Gündoğdu (Moderatör)
Mekân: Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu
Tematik Oturum: Bicihkirina Sînemaya Kurd/ Kürt Sinemasını Konumlandırmak
Kürt Sineması’nı Konumlandırmak başlığı altında düzenlenen ikinci oturumda, Kürt sinemasına tekil karakterini veren öğeler irdelendi. Katılımcılar, Kürt sinemasının yakın tarihini, farklılıklarıyla kendine özgü bir karakter sunan görsel ve anlatımsal dili üzerinden ele aldılar.