Diyarbakır Sanat Merkezi
KURDÎLİT: TÜRKİYE’DE KÜRTÇE EDEBİYAT VE YAYINCILIK AĞI
Şubat - Ağustos 2016
Yürütücü: Diyarbakır Sanat Merkezi / İçerik Koordinatörü: Lal Laleş (Lîs Yayınları) / Ortak: Literature Across Frontiers (Birleşik Krallık) / Destekçiler: Sivil Düşün AB Programı, Literary Europe Live (Creative Europe)

KurdîLit: Türkiye’de Kürtçe Edebiyat ve Yayıncılık Ağı, Kürtçe edebiyatın görünürlüğünü sağlama amacıyla Diyarbakır Sanat Merkezi, Lîs Yayınları ve Literature Across Frontiers ortaklığında tasarlandı. Kürtçe edebiyatla ilgili mevcut bilgilerin derlenmesi amacıyla tasarlanan çalışma, Türkiye’de Kürtçe edebiyat ve yayıncılık alanında faaliyet gösteren aktörler (yayıncılar, yazarlar, çevirmenler, süreli edebiyat yayınları) ile ilgili temel bilgilerin bir araya getirilmesi ve çevrimiçi ortamda arşivlenmesini ve zaman içinde bu aktörlerle uluslararası alanda faaliyet gösteren edebiyat kurumları arasında kurulacak daha yoğun bir iletişime katkı sağlamayı hedefliyordu.

Türkiye’de kültürel haklar ve çeşitlilik tartışmasında merkezî öneme sahip olan Kürtçenin, aynı zamanda bir edebiyat dili olarak hem Türkiye’de hem de dünyada yaygınlaşmasına ve tanınmasına destek olma amacıyla yola çıkan projenin, anadili ile ilgili var olan güncel tartışmaları kültürel haklar boyutuyla yeniden gözden geçirmek konusunda katkı sağlaması amaçlandı. KurdîLit: Türkiye’de Kürtçe Edebiyat ve Yayıncılık Ağı web sitesi 17 Ağustos 2016 itibarıyla erişime açıldı. Türkiye’de Kürtçe edebiyat ve yayıncılık alanında faaliyet yürüten aktörleri yazarlar, çevirmenler, yayınevleri ve dergiler olmak üzere dört kategoride ele alan sitede, ayrıca edebiyat üreticileriyle görüşmeler sonucu hazırlanmış 2016 Kürtçe Edebiyat Raporu ve bu alandaki etkinlik ve gelişmelerin paylaşılacağı bir ajanda bölümü de yer aldı.

Şubat 2016’da Diyarbakır, İstanbul, Batman, Mardin ve Van’da gerçekleştirilen ağ kurma toplantılarıyla başlayan web sitesi hazırlanma sürecinde çeşitli dil ve edebiyat kurumlarının yanı sıra 120 yazar ve çevirmen, 22 yayınevi ve 14 süreli yayın temsilcisi ve editörü ile iletişime geçildi. Bu çağrıya karşılık veren ve bilgilerini gönderen yazar, çevirmen, yayınevi ve dergilerin profilleri derlendi ve Kürtçe, Türkçe ve İngilizce olarak üç dilde web sitesine dahil edildi. KurdîLit web sitesinin ilk tanıtım toplantısı 29 Haziran 2016 Çarşamba günü Diyarbakır Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda gerçekleştirildi. 26 Ağustos 2016’da Malta Akdeniz Edebiyat Festivali etkinlikleri kapsamında tanıtılan web sitesi, Eylül 2016’da İstanbul’da Cezayir’de düzenlenen bir toplantıda Türkçe ve Kürtçe edebiyat aktörleri ve diğer ilgili kültür sanat kurumlarına da sunuldu.

Türkiye’de Kürtçe Edebiyat ve Yayıncılık 2016 Raporu