Mekân:
Diyarbakır, İzmir, Gaziantep
Goethe-Institut, Hollanda Büyükelçiliği, İstanbul İsveç Başkonsolosluğu ve Fransız Kültür Merkezi’nin öncülüğünde başlatılan Kültür için Alan projesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve Anadolu Kültür’ün işbirliğiyle 2018’den bu yana gerçekleştiriliyor.
Kültür için Alan, İzmir, Diyarbakır ve Gaziantep’te kültür sanat altyapısını desteklemek üzere, toplumsal fayda ve sürdürülebilirlik öncelikleriyle yola çıktı. Proje, sanatın her alanında kültürel projelere ortam, mekân ve kaynak sağlamanın yanı sıra, yerel kurumlar ve sanat alanında üretim yapan profesyonellere farklı eğitim ve gelişim olanakları sunuyor; sanatçılar ve kültür aktörlerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarıyla da işbirliği yapıyor. Türkiye ve Avrupa’daki kültür dünyasından partnerlerle ortak çalışmalar yürüterek, kapsamlı programları hayata geçiriyor. İzmir, Diyarbakır ve Gaziantep ile bu üç şehre komşu şehirlerden kurumlara ve sanatçılara sunulan proje destek fonunun yanı sıra, kültür yönetimi eğitimi ve Avrupa şehirlerinde düzenlenen dolaşım programı Kültür için Alan projesinin tamamlayıcı programları arasında. Ayrıca ‘A Corner in the World’ işbirliğiyle her yıl proje şehirlerinden katılımcı kurumların ve sanatçıların İstanbul’da bir araya gelmesini sağlayan yıl sonu konferansı ve projelerin şehirler arası dolaşımına imkân veren showcase etkinlikleri de ana faaliyetler arasında yer alıyor. 2018 yılından beri sağladığı destekler ve yürüttüğü programlarla bu üç şehirde ve çevrelerinde kültür sanat alanına önemli bir katkı sunarken, geleceğe yönelik güçlü işbirliklerinin gelişmesine de destek oluyor.
Diyarbakır Sanat Merkezi, üç şehirde yürütülen Kültür için Alan projesinin Diyarbakır ve komşu şehirlerinin koordinatörlüğünü yapıyor. Bugüne kadar Kültür için Alan kapsamında Diyarbakır ve çevre şehirlerinden 56 olmak üzere toplamda 172 proje desteklendi. 9 Dolaşım Programı’na Diyarbakır çevre şehirlerinden 43 kişi katılırken, 8 Kültür Yönetimi Eğitim Programı’na ise beş yıl boyunca 40 kişi katılmış oldu. Kültür için Alan’ın yıl sonu etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen showcase etkinlikleriyle üç proje şehrinde üretilen işler kendi aralarında dolaşım imkânı bulurken, her yıl Aralık ayında İstanbul’da gerçekleşen kapanış konferansları ise üç şehirden farklı aktörleri bir araya getiren ve beraber tartışmaya olanak veren buluşmalara vesile oldu.