Nehre Su Taşımak: 20. Yılında Anadolu Kültür belgeseli
1 Mart’ta Diyarbakır’da Mordem Sanat Merkezi’nde
2022 yılında 20. yıldönümünü çeşitli etkinliklerle kutlayan Anadolu Kültür, o yıl 2008-2022 yıllarını kapsayan bir faaliyet raporu yayınlamış, “Kültür ve Sanatı Paylaşarak 20 Yıl: Anadolu Kültür Söyleşileri” başlıklı bir söyleşi dizisi düzenlemiş ve bir belgeselin yapımına başlamıştı. Nehre Su Taşımak belgeseli bir taraftan Diyarbakır Sanat Merkezi ve Depo’yu hayata geçiren Anadolu Kültür’ün 20 yıllık yolcuğunu odağına alırken diğer taraftan da bu yıllar içinde Türkiye’de sivil toplum ve kültür sanat alanında yaşanan gelişmelere dair ipuçları taşıyor.
Çokkültürlü geçmişe ve çoğulcu bir geleceğe sahip çıkmanın önemine, kültürlerarası diyaloğun gücüne inanarak 20 yılı aşkın bir süredir yoluna devam eden Anadolu Kültür’ü ona emek verenlerin anlattığı Nehre Su Taşımak: 20. Yılında Anadolu Kültür filminin İstanbul’dan sonraki ilk gösterimi Diyarbakır’da yapılıyor. Filmde, 2002’de Anadolu Kültür’le aynı yıl faaliyetlerine başlayan ve 20 yılı aşkın süredir çalışmalarıyla hem bölgede hem Türkiye genelinde kültür sanat üzerinden kurulan bağlara vesile olan Diyarbakır Sanat Merkezi’nin ilk yıllarındaki deneyimleri de geniş bir yer buluyor. Yapımcılığını Anadolu Kültür’ün, yürütücü yapımcılığını JotaFilm ve loudcat filmworks’ün yaptığı, senaryo ve rejisini Mert Kaya’nın üstlendiği belgesel film, 1 Mart Cumartesi günü 19:00’da Mordem Sanat Merkezi’nde gösterilecek.
Gösterimin ardından Anadolu Kültür ve DSM ekip üyelerinin katılımıyla bir söyleşi düzenlenecek.
Gösterim desteği için Mordem Sanat Merkezi’ne çok teşekkür ederiz.
Nehre Su Taşımak: 20. Yılında Anadolu Kültür
2024, 66’
2002’den bu yana biriken kayıtların ortasında kurulan bir masa, arşiv ve deneyimi bir araya getiren bir hafıza alışverişinin mekânı olabilir mi? Türkiye’nin pek çok kentinde kültür sanat ve sivil toplumu buluşturan Anadolu Kültür’ün 20 yılda yaptıklarını ona emek verenler anlatıyor. Nehre Su Taşımak, Türkiye için sancılı kabul edilen konuların sanatla nasıl konuşmaya açılabildiğini, ülkenin toplumsal ve siyasal koşullarında “her şeye rağmen devam etmenin” ne anlama geldiğini “içeriden” bir bakışla yeniden düşünmeye çalışıyor.
Senaryo, Reji: Mert Kaya
Yapım: Anadolu Kültür
Görüntü Yönetmeni: Meryem Yavuz
Montaj: Can Eskinazi, Mert Kaya
Sanat Yönetmeni: Günsu Sarı
İçerik Ekibi: Asena Günal, Övgü Gökçe Yaşa, Tamar Nalcı
Yardımcı Yönetmen: Aslı Özoğuz
Ses Tasarım: Ilgar Gökhan
Yürütücü Yapımcı: Mert Kaya (JotaFilm, loudcat.filmworks)
Yardımcı Yapımcı: Barış Can Ertürk (JotaFilm)
Yapım Koordinatörleri: Arican Paker, Mustafa Akçaöz