Diyarbakır Sanat Merkezi
BİZE MASAL ANLATMAYIN!
Eylül 2011 - Mart 2012
Derleyen ve Yöneten: Dilek Güven (Sevilay Saral, Süreyya Karacabey, Pelin Temur, Zeynep Kaçar ve Tuncer Cücenoğlu’ndan alıntılarla) / Yönetmen Yardımcısı: Hakan Dursun, Duygu Sevim / Oyuncular: Zelal Kaya, Meral Kaya, Leyla Takmaz, Sibel Can, Serap Berber, Songül Nadir, Nuray Yeşilaraz, Şeyma İdman / Müzik: Emin Serdar Kurutçu / Işık: Nurullah Kaya, Özkan Yıldırım / Kondüvit: Özgür Vasfi Süren, Cenk Beker / Sahne Amiri: Abdulgafur Özer / Drama Atölyesi Ortak Kurum: EPİDEM Kadın Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi / Drama Atölyesi Eğitmeni: Sibel Can / Video Dokümantasyon: Ali Kemal Çınar / Basılı Malzeme Tasarımı: Zeynep Özel

Trabzon ve Diyarbakır’dan kadınlar arasında bir tiyatro çalışması aracılığıyla kültür köprüsü kurmayı amaçlayan Bize Masal Anlatmayın! projesi, Eylül 2011-Mart 2012 tarihleri arasında gerçekleşti. Birbirinden uzak ve farklı iki kentteki insanların birbirlerine yaklaşabilmesi, yeni ilişkiler ve ortak çalışmalar geliştirilebilmesi ümidiyle yönetmen Dilek Güven işbirliğiyle tasarlanan proje, Diyarbakır Sanat Merkezi tarafından İsveç Konsolosluğu’nun desteğiyle yürütüldü.

Proje kapsamında Sevilay Saral’ın “Kadın Masalları” oyunundan ilhamla, bilindik kadın masal kahramanlarının rollerinin sorgulandığı bölümler, projenin fikir sahibi ve oyunun yönetmeni Dilek Güven tarafından çoğunluğu kadın yazarların eserlerinden alıntılanan oyun parçalarıyla bir araya getirildi. Trabzon ve Diyarbakır’dan kadınlar ortak bir deneyim alanından yola çıkarak şiddet, kayıp, töre ve gelenek, isyan ve sessizlik gibi temaları temsil eden bu metin üzerinden bir oyun çalışması yürüttüler. Bu çalışmada, kendilerini tiyatro aracılığıyla ifade etmeleri, birbirlerini tanımaları ve birlikte üretimde bulunmaları hedeflendi. Eylül 2011’den itibaren iki kentte dörder kadın oyuncuyla paralel olarak yürütülen provaların ardından ekip, Ocak 2012’de Diyarbakır’da bir araya gelerek yaklaşık bir hafta ortak bir çalışma yürüttü. Oyun önce 27-28 Ocak 2012’de Diyarbakır’da, hemen ardından 30-31 Ocak 2012’de Trabzon’da sahnelendi. Son olarak 17-18 Mart 2012 tarihlerinde İstanbul’da yapılan gösterimle proje sona erdi. Üç kentte de seyirciden ve basından büyük ilgi gören oyun, projenin bitiminin ardından Trabzon ve Diyarbakır ekiplerinin kendi şehir ve bölgelerinde ayrı ayrı olarak da sahnelenmeye devam etti.