DUYURULAR
Dünyanın karşı karşıya olduğu aciliyetler ve krizleri tarihten sanata, toplumsal kuramdan edebiyata birçok farklı alandan beslenerek tartışmaya açan çevrimiçi bir konuşma ve seminer programı.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri, Lîs Yayınları, Diyarbakır Sanat Merkezi ve Wejêgeh AmedIDiyarbakır Edebiyat Evi işbirliğiyle ve Kültür için Alan desteğiyle çevrimiçi gerçekleşiyor.
Lîs Yayınları ve Diyarbakır Sanat Merkezi ortaklığıyla, ilk ikisi 2013 ve 2018 yıllarında gerçekleştirilen Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’nin üçüncüsü bu yıl Eylül-Ekim 2020 tarihlerinde düzenleniyor. Lîs Yayınları tarafından Şubat 2019’da kurulan Wêjegeh Amed|Diyarbakır Edebiyat Evi de bu yıl Edebiyat Günleri’nin düzenleyici ortakları arasında yer alıyor. Eylül-Ekim aylarında gerçekleşecek etkinliklerin hazırlık sürecine paralel olarak düzenlenen iki üretim atölyesinden ilki Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleşecek.
Yerel kültür ve sanat girişimlerine toplumun tüm kesimlerini kucaklayan kültürel karşılaşmalar ve yaratıcı üretimleri için olanak ve mekân sağlama amacıyla yola çıkan Kültür için Alan, bu amaçla 2018 boyunca Diyarbakır, İzmir ve Gaziantep’te edebiyat, müzik, fotoğraf, sinema, güncel sanat, tiyatro ve çocuk çalışmaları gibi birçok alanda kültür sanat aktörlerinin projelerini destekledi.
German Films ve Goethe-Institut, Başka Sinema, Kültür için Alan ve Diyarbakır Sanat Merkezi işbirliği ile yakın dönem Alman sinemasının öne çıkan filmlerini, Kino 2018 programı ile 30 Kasım-2 Aralık 2018 tarihleri arasında Diyarbakır’da seyircilerle buluşturdu.
Lîs Yayınları ve Diyarbakır Sanat Merkezi’nin (DSM), ilkini 2013 yılında gerçekleştirdikleri Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’nin ikincisi bu yıl 11-21 Ekim 2018 tarihlerinde düzenlendi.
Yerel kültür ve sanat girişimlerine toplumun tüm kesimlerini kucaklayan kültürel karşılaşmalar ve yaratıcı üretimleri için olanak ve mekân sağlama amacıyla yola çıkan Kültür için Alan, bu amaçla 2018 boyunca Diyarbakır, İzmir ve Gaziantep’te edebiyat, müzik, fotoğraf, sinema, güncel sanat, tiyatro ve çocuk çalışmaları gibi birçok alanda kültür sanat aktörlerinin projelerini destekledi.
Lîs Yayınları ve Diyarbakır Sanat Merkezi (DSM), ilki 2013 yılında gerçekleştirilen Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’nin ikincisine bu yıl 11-21 Ekim 2018 tarihlerinde ev sahipliği yapıyor.
Diyarbakır Fotoğraf Amatörleri Derneği (DİFAK) ve Diyarbakır Sanat Merkezi (DSM) işbirliğiyle, Hollanda Konsolosluğu İstanbul’un desteğiyle, Diyarbakır’da Fotoğraf ve Gençlik projesi Ekim 2017-Mart 2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
sehrebak.org yeni çağrılarıyla şehirlerden fotoğraf ve video hikâyelerinin paylaşım alanı olmak üzere yola çıktı.
Duyuru Listesi
Etkinlik duyuruları ve yeni projelerden haberdar olmak için mail listesine üye olun
Kino 2016: Alman Filmleri Diyarbakır'daydı

Kino 2016: Alman Filmleri Diyarbakır'daydı
24-27 Kasım 2016
Avşar Sinema
Turgut Özal Bulvarı N-City AVM
Zemin Kat No:3 Diyarbakır
Goethe-Institut ve German Films'in birlikte düzenlediği Kino 2016 film programının Diyarbakır ayağı, Diyarbakır Sanat Merkezi işbirliğiyle 24-27 Kasım 2016 tarihlerinde gerçekleşti. Alman sinemasından güncel ve ödüllü örnekleri Diyarbakırlı sinemaseverlerle buluşturacak olan film gösterimleri Diyarbakır N-City Avşar Sinema'da yapıldı.
Programın açılışı Aslı Özge'nin yönettiği Ansızın (Auf Einmal) ile gerçekleşti. Köprüdekiler ve Hayat Boyu gibi ödüllü filmleriyle tanıdığımız Özge'nin ilk Almanca filmi olan Ansızın; bir karakterin bir anlık zaafının yol açtığı trajedinin, küçük bir Alman kasabasındaki üst orta sınıftan insanların yaşamını altüst etmesini konu alıyor. İyi ile kötünün belirsizliği ve toplumsal ikiyüzlülük üzerine şaşırtıcı bir öykü anlatan bu psikolojik gerilim filminin ilk gösterimi bu yıl Berlin Film Festivali'nde Panorama bölümünde gerçekleşmiş, Ansızın 35. İstanbul Film Festivali'nde de uluslararası yarışmada FIPRESCI ödülüne layık görülmüştü.
Fatih Akın'ın yönettiği ve Wolfgang Herrndorf'un çok satan romanı Yokuş Aşağı'dan sinemaya uyarlanan Elveda Berlin (Tschick) de Kino 2016 çerçevesinde Diyarbakırlı sinemaseverlerle buluşan filmlerden birisi oldu. Akın'ın ilk dönemini hatırlatan bu yol filmi, 14 yaşındaki iki ergenin yaz tatilinde Lada marka bir arabayla çıktıkları macerayı konu alıyor.
Bu yıl Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülü için yarışan ve büyük beğeni toplayan 24 Hafta (24 Wochen), geçen yıl Kosova'nın Oscar adayı olan bol ödüllü Babam (Babai), iki kadın karakterin yolculukları aracılığıyla günümüz Avrupasının siyasi ve ekonomik hali üzerine seyirciyi düşünmeye çağıran Bir Nefes (Ein Atem) de Kino 2016 Diyarbakır programında yer aldı.
Programın kapanışı ise yılın en çok konuşulan ve beğeni toplayan filmlerinden birisiyle, Maren Ade'nin yönettiği Toni Erdmann ile gerçekleşti. Cannes'daki ilk gösteriminden bu yana övgülere boğulan Toni Erdmann; alışılmadık bir baba kız öyküsü, absürt bir komedi ve sağlam bir kapitalizm eleştirisi...
Programla ilgili bilgiler için şu web adreslerini ziyaret edebilirsiniz:
kinotr.org
facebook.com/KinotrAlmanFilmleriTurkiyede
goethe.de/istanbul
german-films.de
diyarbakirsanat.org
avsarsinema.com.tr/diyarbakir
Kino 2016'yı Twitter'da da @kino2016tr hesabından takip edebilirsiniz.